Dovoľte zopár informácií o jednej z veľmi lákavých stránok Bali - o jedle.
V každom ubytovaní máme zabezpečené raňajky a sú v cene nášho pobytu. Kupovať si budeme obedy a večere, prípadne sladkosti a ovocné šťavy.
Raňajky: Často je raňajkový lístok zostavený tak, že má dve-tri časti a vy si z každej máte nárok vybrať jednu vec (napr. typ ovocnej šťavy, kávu alebo čaj a hlavný chod - palacinku, ovocie, či sendvič s vajíčkom.
Niektoré rezorty, kde budeme bývať, majú k dispozícii reštauráciu, alebo pre skupiny ponúkajú obedy a večere formou menu, "švédskych stolov". Môžeme si vyraziť aj na prieskum do okolia.
Nájdeme veľmi parádne a naozaj prekrásne reštaurácie, utopené v tropickej zeleni, s potôčikom pretekajcim medzi stolmi, s takou veľkou a umelecky stvárnenou toaletou, že pripomína menší byt, s množstvo omamne voňajúcich kvetov a umeleckých artefaktov. Nájdeme aj skromné warungy, plechové búdy s jednou stenou otvorenou, zvonku ktorých stojí na vratkých nohách prastarý sporák, nad ním obyčajná polica na taniere a vo dverách človek s veľkou kovovou panvicou, ktorý hrdo hlási: I am a fisherman. Everything is fresh! (som rybár, všetko je tu čerstvé). A my si u neho dáme tú jeho čerstvo vylovenú rybu, sediac na záhradnej stoličke s predminulého storočia, a bude to výborné. Ešte sa nás možno opýtajú, čo chceme piť, a my povieme trebárs colu a oni sadnú na moped a odfrčia do najbližšieho obchodu a donesú to chladené. A keď si o pol hodinu objednáme ešte pivo, zase skočia na ten moped.
Ich národné jedlo je nasi goreng a mie goreng. Nasi Goreng je ryža smažená s kúskami rôznych druhov mäsa a zeleniny (alebo rybami, plodmi mora, či vo vegetariánskej verzii bez mäsa iba so zeleninou). Mie goreng je to isté, iba ryža je nahradená smaženými cestovinami. Ak začnete študovať zeleninu, obsiahnutú v tomto jedle, nájdete aj také suroviny, ktoré u nás doma nepoznáme. S týmto jedlom sa stretneme všade na Bali, je v rôznych cenách, podľa toho, či si ho dáte v reštaurácii, alebo vonku na ulici v stánku, ktorému sa hovorí warung, a zakaždým má trochu inú podobu. Môžete na Bali jesť dva týždne Nasi Goreng a vždy to bude iné.
Varungy využívajú na stravovanie aj miestni a sú bezpečné aj pre nás cudzincov, jedlá sú tam rovnako vynikajúce ako v drahých reštauráciách, iba kultúra stravovania pokrivkáva - jete vonku, sedíte na divných stoličkách, dokonca sa nám raz stalo, že sme mali namiesto servítky toaletný papier. Napriek tomu, bolo by škoda neochutnať aj takýto druh stravovania.
Je možné, že v tom teple nebudeme niektoré dni takí hladní a dáme si na obed len šťavu alebo malý snack a normálne sa najeme až večer.
Na Bali sú vynikajúce ryby, veď čoby nie, sú čerstvo vylovené z mora a pripravené väčšinou úžasne. Sú samozrejme o niečo drahšie, ale stále sa to nedá porovnať s našimi cenami. Čo je na Bali drahé, je alkohol. Miestne pivo Bintang stojí okolo 3 € a fľaša vína viac ako 10 €. Na dovezenie alkoholu je limit, o tom ešte bude reč. My si dáme radšej vynikajúce ovocné šťavy, z ovocia, o ktorom sme možno nikdy v živote nepočuli.
Prikladám zopár fotografií jedla, ktoré sme ochutnali my.