RECEPTY

Jedlá

AHA dovolenka PARGA 2016

Hurááá! Konečne Zuzka zverejnila úžasný koláč, o ktorý sme sa bili v autobuse smerom Parga 2016

AHA víkend august 2016 - Vierkina chalupa

Karfiol zapekaný s cestovinami a syrovou omáčkou (slaninu sme vynechali, aby bol vege)

Bryndzová pomazánka: bryndza, kyslá smotana, maslo, červená paprika, mladá cibuľka/pažítka/pór, kapary. 

Lososová pomazánka: nepravý losos (my sme mali pravého, lebo nepravý nebol v obchode, ale s nepravým je to kupodivu zaujímavejšie), črievkový syr, cesnak, strúhaný chren, olivy.

Cesnaková pomazánka:

1 smotanová nátierka mana

2 lyžice smotany
4-5 strúčikov cesnaku
červená mletá paprika
zmiešať, môžeme pridať mletyý parmezán

Vajíčková pomazánka (tú sme napokon neurobili, bude nabudúce) 

Vajíčka uvaríme natvrdo a prekrojíme ich na strunkovom krájači dvakrát (na kocky). Pridáme maslo, kyslú smotanu, najemno nakrájanú cibuľu/cibuľku/pór/pažítku (čo máme), vegetu, horčicu, prípadne na malé kocôčky kyslé uhorky. 

Neodolateľný brokolicový šalát - toto je link na inú verziu z netu. My sme mali tento:  

brokolica

cibuľa
červená paprika
tvrdý syr
zavárané uhorky
majonéza
tatárska omáčka
Brokolicu napariť nad parou 5 minút, rozobrať na malé kúsky, vychladiť, ostatné ingrediencie pokrájať na malé kocočky, všetko premiešať a nechať postáť.

Ďalšie recepty si môžete stiahnuť v súboroch: 

Jáhelník od tety Magdy (pšenový nákyp)

Pšeno dvakrát premyjeme vriacou vodou (lebo navrchu je zatuchnutý tuk, ten sa odplaví a nie je to horké), zalejeme vodou a uvaríme. Na konci varenia môžeme pridať mlieko. Do vychladnutého pridáme vajcia (z bielok môže byť sneh), maslo, a podľa chuti: hrozienka, namočené orechy, škoricu, strúhané či krájané jablká, alebo iné ovocie. V tomto bola rebarbora. Navrch kúsky masla. Upečieme.

Namočené orechy

Orechy namočíme do studenej vody a asi po 12 hodinách opláchneme a necháme ešte 12 hodín v uzatvorenej nádobe, mokré. Potom odložíme do chladničky a tam vydržia 3-4 dni, ale obvykle nevydržia :) Pridávame do kaší, čerstvých čokoládových bonbónov, smoothies alebo vyjedáme len tak. Prečo namočené? Sú nielen chutnejšie, ale aj zdravšie - vraj všetky semená sú zdravšie namočené deň - dva. Suché semienko má v sebe enzým, ktorý mu bráni vyklíčiť. Namočením sa tento enzým zmení na opačný - podporujúci klíčenie. No a ten je pre nás zdravší, vraj.

Koláčiky z ovsených vločiek (Jarka)

  • 150 g tuku ( Cera) - rozpustiť
  • ½ hrnčeka ( 2,5 dcl) kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL škorice - ja dávam trochu viac
  • štipka soli
  • 1 a ½ hrnčeka hrubej múky
  • 3 hrnčeky ovsených vločiek
  • 1 hrnček hrozienok alebo orechov - ja dávam všetko, aj hrozienka aj zmes posekaných orieškov

Všetko suché spolu zmiešať, potom pridať tuk a vajíčka. Necháme asi 10 minút odležať. Ak je to veľmi tuhé, môžeme zapracovať trochu mlieka. Pečieme pri teplote 150 °C asi 15minút. Ja dávam na plech papier na pečenie a robím placky, nie kôpky, sú potom chrumkavejšie.

Celozrnné slané pečivo

  • Semienka: Tekvica - 1 dcl ( 100 ml)
  • Slnečnica - 1 dcl ( 100 ml)
  • Sezam - 0,5 dcl
  • Ľan - 0,5 dcl
  • Ovsené vločky - 1dcl
  • Špaldová múka - 3,5 dcl
  • Olivový olej - 1,5 dcl
  • Voda - 1,5 dcl
  • Soľ - 1 lyžička + podľa chuti
  • Pridáme rôzne korenie - čierne, bylinky

Vymiešať cesto, rozvaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie natenko. Nakrájať na ľubovoľné tvary ostrým nožom. Upiecť pri teplote 175°C asi 20 -30 minút.


Kozmetika

http://www.alternativnimagazin.cz/2000-let-stary-recept-na-pletovy-krem-chladi-omlazuje-a-vyhlazuje-vrasky/